poniedziałek, 9 października 2017

Leśny Mech


Na blaszkę o wymiarach ok. 20/30 będziecie potrzebować:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 300g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • troszkę ponad szklankę mąki krupczatki
  • troszkę ponad szklankę mąki tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 500g szpinaku mrożonego
Krem: 
  • 500ml śmietany 36%
  • 1 śmietan fix 
  • 4 łyżki cukru pudru
Do posypania wierzchu:
  • pestki granatu 

Przygotowanie:
Miksujemy jaja z cukrem, dolewamy olej. Nadal miksując dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. W między czasie rozmrażamy szpinak i odcedzamy z niego wodę (najlepiej zrobić to na sitku). Przekładamy szpinak do masy i mieszamy, bądź miksujemy na niskich obrotach. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min w temp. 180 stopni. 

Wyjmujemy z piekarnika ciasto i odstawiamy do wystudzenia, w między czasie ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan fix i cukier puder. 

Gdy ciasto będzie już zimne, odkrawamy z 1,5 cm wierchu ciasta i kruszymy do miseczki. Na pozostały spód rozsmarowujemy bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym spodem i dekorujemy pestkami granatu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz