wtorek, 11 października 2016

Drugi przepis: zupa krem z dyni:




  •       Dynia średniej wielkości „Hokkaido”
  •       Zestaw warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
  •       Śmietanka 30%
  •       Serek ementaler
  •       Przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie)
  •       Papryczka ostra sproszkowana
  •        Imbir (potrzebujemy tylko mały kawałek)
  •       Gałka muszkatołowa sproszkowana. 
  •     Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
 Jest to przepis mojej mamy, która robi taka zupę co roku w październiku.  Zupa krem z dyni świetnie nada się na chłodne dni. Dodatek papryczki i imbiru sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca i da lekko pikantno -ostry posmak.

Naszą zupę zaczynamy od wywaru. Obrane, umyte warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól. W między czasie zajmujemy się dynią. Kroimy na kawałki średniej wielkości, obieramy ze skórki, wkładamy na blachę wysmarowaną oliwą. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy dynię do piekarnika na kilka minut, tak aby nam trochę zmiękła. 
Nasz wywar będzie gotowy, wtedy kiedy warzywa będą już miękkie, (czyli po ok. 20 min w zwykłym garnku, w szybkowarze nawet po 5 min). Warzywa wyjmujemy, do wody dodajemy dynię oraz serek ementaler. Czekamy ok 10 min, aż wszystko się zagotuje, następnie miksujemy. Kolejnym krokiem będzie dodanie imbiru.
Z dużego imbiru będziemy potrzebować tylko kawałek o wielkości tak z 10 cm. Obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do naszej zupy, następnie wsypujemy troszkę gałki, papryczki ostrej i pieprzu. Chwilkę jeszcze trzymamy na gazie. Wyłączamy i czekamy, aż ostygnie. Na sam koniec dodajemy troszeczkę śmietanki. Śmietanką możemy również udekorować podaną na talerzu zupę.
Podawanie zupy:
Zupę możemy podać samą, ponieważ jej konsystencja jest dość gęsta. Tak jak wyżej wspomniałam, możemy dodać śmietanki. Zupa dyniowa świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym, bądź grzankami, ewentualnie możemy iść krok dalej i serwować zupę z podsmażonymi płatkami migdałów. Sposobów jest naprawdę wiele.

Mam nadzieję, że takie wydanie zupy dyniowej Wam posmakuje, zatem smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz