Drugi przepis: zupa krem z dyni:
- Dynia średniej wielkości „Hokkaido”
- Zestaw warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
- Śmietanka 30%
- Serek ementaler
- Przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie)
- Papryczka ostra sproszkowana
- Imbir (potrzebujemy tylko mały kawałek)
- Gałka muszkatołowa sproszkowana.
- Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Naszą zupę
zaczynamy od wywaru. Obrane, umyte warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy ziele
angielskie, liść laurowy, sól. W między czasie zajmujemy się dynią. Kroimy na
kawałki średniej wielkości, obieramy ze skórki, wkładamy na blachę wysmarowaną
oliwą. Piekarnik rozgrzewamy i wkładamy dynię do piekarnika na kilka minut, tak
aby nam trochę zmiękła.
Nasz wywar będzie gotowy, wtedy kiedy warzywa będą już
miękkie, (czyli po ok. 20 min w zwykłym garnku, w szybkowarze nawet po 5 min).
Warzywa wyjmujemy, do wody dodajemy dynię oraz serek ementaler. Czekamy ok 10 min,
aż wszystko się zagotuje, następnie miksujemy. Kolejnym krokiem będzie dodanie
imbiru.
Z dużego imbiru będziemy potrzebować tylko kawałek o wielkości tak z 10 cm.
Obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do naszej zupy,
następnie wsypujemy troszkę gałki, papryczki ostrej i pieprzu. Chwilkę jeszcze
trzymamy na gazie. Wyłączamy i czekamy, aż ostygnie. Na sam koniec dodajemy
troszeczkę śmietanki. Śmietanką możemy również udekorować podaną na talerzu
zupę.
Podawanie zupy:
Zupę możemy podać samą, ponieważ jej
konsystencja jest dość gęsta. Tak jak wyżej wspomniałam, możemy dodać
śmietanki. Zupa dyniowa świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym, bądź grzankami,
ewentualnie możemy iść krok dalej i serwować zupę z podsmażonymi płatkami migdałów.
Sposobów jest naprawdę wiele.
Mam nadzieję, że takie wydanie zupy
dyniowej Wam posmakuje, zatem smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz