Do przygotowania ciasta "Błękitna Laguna" na blaszkę o wymiarach 21/38 będziecie potrzebować:
Ciasto:
- 8 białek
- troszkę soli
- 15 łyżek maku
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 ml mleczka kokosowego
- 8 łyżek śmietanki kremówki (30%)
- 2 niebieskie galaretki
Galaretka
- 3 galaretki
- 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni.
Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Z cukru robimy cukier puder i stopniowo dodajemy do ubitej piany, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy partiami mąkę, miksujemy na małych obrotach, na sam koniec dodajemy mak. Masę przelewamy do blaszki i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Co jakiś czas należy zerkać, aby ciasto nie przyrumieniło się za bardzo. Po wyjęciu czekamy aż ostygnie, przekładamy ciasto, a blaszkę wyściełamy nowym papierem do pieczenia. Aby ciasto nie wyglądało tak jak moje, boki ciasta zabezpieczamy rulonami folii aluminiowej, aby płynne ptasie mleczko i galaretka nie opadły na niższe partie.
Ptasie mleczko:
mleczko kokosowe miksujemy z kremówką i dodajemy galaretki (przestudzone i rozpuszczone w szklance wody). Miksujemy przez chwilę, aby składniki się połączyły, konsystencja ma być płynna. Odstawiamy na ok. 30 min do lodówki, aż będzie się ścinać. Następnie wylewamy na blaszkę z ciastem i wkładamy do lodówki, wyjmujemy dopiero, aż się całe ptasie mleczko zetnie.
Wierzch:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach, czekamy, aż ostygną i zaczną się ścinać, następnie wylewamy na całkowicie ścięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Czas przygotowania: cała wieczność....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz