niedziela, 8 października 2017

Ciasto Raffaello




Ciasto bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 
21/38

  • 3 duże paczki herbatników maślanych
  • 3 budynie waniliowe 
  • 300g masła 
  • 400g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1,2 litra mleka
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą partię herbatników. 
W 2 szklankach mleka rozrabiamy 3 budynie i dodajemy cukier, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z proszkiem. Kiedy powstanie nam już budyń (jeśli nie będzie się chciał ściąć, to należy dodać troszkę skrobi ziemniaczanej) odstawiamy go do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy partiami masło i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Do masy dodajemy wiórki (troszkę zostawiamy do dekoracji wierzchu ). Na herbatniki wylewamy troszkę masy i wyrównujemy, następnie znowu herbatniki i masa i ponownie herbatniki i masa. Ostatnią masę posypujemy wiórkami, następnie ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz