Przepis ten dostałam rok temu od
koleżanki, która miała go z jakiejś gazety. Od razu zaznaczę, że jest bardzo czasochłonny, przygotowanie pierników zajmie wam 2 dni :P
No to zaczynamy! Na ok. 40 sztuk będziecie
potrzebować:
30g masła
280g mąki
150g cukru pudru
3 łyżki miodu
Łyżkę rumu
Łyżkę sody
Łyżkę przyprawy do piernika
1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać, dodać do tego
rozdrobnione masło, cukier puder, miód, rum, sodę, przyprawę do piernika i
jajko. Wszystko razem ugniatamy. Nie przejmujcie się jak ciasto po 5 min nie
będzie się chciało połączyć, ugniatamy, aż do skutku. Ciasto kształtujemy w
kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i trzymamy 2 dni w lodówce!. Po 2
dniach wałkujemy na wysokość 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy pierniczki na 10 min (w przepisie jest
napisane 15 min, ale już po 10 zaczęły się zwęglać….) Więc najlepiej już po 8
min zaczynamy je kontrolować.
Do dekoracji użyłam białej polewy do ciast
i kolorowych kuleczek. Polewę rozpuszczamy, nalewamy na łyżkę i robimy ruchy
ręką z boku na bok, tak aby polewa spadała i tworzyła paseczki na naszych
pierniczkach. Potem posypujemy posypką i gotowe J
Dobra rada: Pierniczki są troszkę twarde, dobrze im zrobi leżakowanie kilka dni w zamkniętym pudełku.
Dobra rada: Pierniczki są troszkę twarde, dobrze im zrobi leżakowanie kilka dni w zamkniętym pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz