piątek, 16 grudnia 2016

Przepis na pierniczki






Przepis ten dostałam rok temu od koleżanki, która miała go z jakiejś gazety. Od razu zaznaczę, że jest bardzo czasochłonny, przygotowanie pierników zajmie wam 2 dni :P 





No to zaczynamy! Na ok. 40 sztuk będziecie potrzebować:
30g masła
280g mąki
150g cukru pudru
3 łyżki miodu
Łyżkę rumu
Łyżkę sody
Łyżkę przyprawy do piernika
1 jajko

Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać, dodać do tego rozdrobnione masło, cukier puder, miód, rum, sodę, przyprawę do piernika i jajko. Wszystko razem ugniatamy. Nie przejmujcie się jak ciasto po 5 min nie będzie się chciało połączyć, ugniatamy, aż do skutku. Ciasto kształtujemy w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i trzymamy 2 dni w lodówce!. Po 2 dniach wałkujemy na wysokość 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wkładamy pierniczki na 10 min (w przepisie jest napisane 15 min, ale już po 10 zaczęły się zwęglać….) Więc najlepiej już po 8 min zaczynamy je kontrolować.

Do dekoracji użyłam białej polewy do ciast i kolorowych kuleczek. Polewę rozpuszczamy, nalewamy na łyżkę i robimy ruchy ręką z boku na bok, tak aby polewa spadała i tworzyła paseczki na naszych pierniczkach. Potem posypujemy posypką i gotowe J
Dobra rada: Pierniczki są troszkę twarde, dobrze im zrobi leżakowanie kilka dni w zamkniętym pudełku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz