piątek, 2 grudnia 2016

Szyszki




Szyszki, to smak mojego dzieciństwa, na szczęście ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu :)

Na ok. 25-30 szyszek będziecie potrzebować:

  • 500g krówek 
  • 3/4 margaryny Kasi
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 450g ryżu preparowanego.
Krówki siekamy na mniejsze części, margarynę podgrzewamy w garnku, jednakże nie dopuszczamy do wrzenia. Dodajemy stopniowo krówki i cały czas mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Może zająć wam to ok. pól godziny, aż wszystkie krówki się roztopią i powstanie jednolita masa. Dodajemy 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao. Wszystko dokładnie musimy wymieszać. Garnek z masą zostawiamy do ostudzenia, jednakże od czasu do czasu mieszamy. Sprawdzamy palcem czy masa nie jest za gorąca. Ryż preparowany dzielimy na pół. Najpierw pierwszą część wsypujemy do miski, dodajemy powoli masę do środka, (oczywiście też pół). Palcami mieszamy masę z ryżem, tak aby każde ziarenko było oblane masą krówkową. Następnie myjemy dokładnie ręce i co najważniejsze nie wycieramy ich. Mokrymi rękoma formułujemy kuleczki i układamy na tacy, tak aby kuleczki nie stykały się ze sobą. Jak zauważycie, że masa znowu klei się wam do rąk, powtarzamy czynność mycia rąk :D Gdy już wszystkie szyszki będą zrobione, wkładamy je do lodówki na co najmniej 3 godziny. I gotowe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz