piątek, 9 grudnia 2016

Przepis na torcik kawowo-orzechowy.





Czas przygotowania ok. 2h 
Stopień trudności 4/5. 
Będziecie potrzebować blachy o wymiarach: ok.  39/24 cm

Ciasto:
½ kg mąki
200g cukru
200g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka

Masa orzechowa:
300g orzechów włoskich
100g cukru
100g masła
2 łyżki miodu

Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
2-3 łyżeczki rozpuszczonej kawy
250g masła
100g cukru 

Przygotowanie:
Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę, cukier, (ciepłe) masło i 2 jajka wymieszać ze sobą na stolnicy, dodać pozostałe składniki. Ciasto musimy wyrobić rączkami, następnie podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszce, piec w temp. 180 stopni przez 20 min. W międzyczasie przyrządzamy masę orzechową. Cukier, masło i miód podgrzać do rozpuszczenia. Dodajemy do tego posiekane orzechy. Po wyjęciu blaszki ze spodem, albo czekamy, aż ciasto ostygnie i przekładamy, a jeżeli posiadacie drugą blachę o tych samych wymiarach, to wykładamy nią ciasto, polewamy masą orzechową i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 min. 
Gdy wyjmiemy blachę z piekarnika, przechodzimy do przygotowywania kremu. W tym czasie ciasto nam ostygnie. 
Krem: Gotujemy budyń na 1½ szklanki mleka, czekamy, aż ostygnie. Przygotowujemy napar kawowy (w 2-3 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej) oczywiście studzimy. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy budyń i kawę. Dokładnie mieszamy składniki. Gdy już mamy krem i ciasto nam wystygło, układamy części następująco: placek, krem, placek z orzechami.
Zawinąć ciasto w folię aluminiową i odstawić na całą noc do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz